Almanya makine mühendisliği maaşları; müreffeh yaşam standardı ve daha iyi çalışma koşullarına sahip Almanya’da makine mühendisi olarak çalışmak isteyen makine mühendisleri tarafından araştırmalara konu edilmekte. Yurt dışı olasılıklarını değerlendiren ve bunlar içinde Almanya’yı ilk sıraya koyan makine mühendisleri, Almanya makine mühendisliği maaşları 2022 itibariyle ne durumda, çalışma koşulları nasıl gibi sorulara yanı aramakta.
Türk makine mühendisleri, başarılı bir kariyere sahip olmak ve Türkiye’ye kıyasla maddi açıdan daha avantajlı imkanlara ulaşmak adına Avrupa ülkelerini ve özellikle Almanya’yı tercih etmekte. Geçtiğimiz yıl istatistikleri referans alındığında; Almanya’da mühendis maaşları 62.564 EUR olarak belirtilmekte. Söz konusu miktarın, brüt ve yıllık maaşı temsil ettiğini göz ardı etmemek gerek. Ortalama maaş, bir pozisyon için belirtilen gelirlerin tamamının matematiksel ortalamasını ifade eder.
Almanya’da makine mühendisliği ortalama maaşları 62.564 EUR; medyan maaş ise 58.800 EUR olarak rapor edilmekte. Medyan maaş ise, bir kariyer ya da iş alanında faaliyet gösteren bir çalışanın kazandığı tam orta geliri ifade eder. Almanya’da yalnızca makine mühendisleri için değil, mühendislerin tamamı için yıllık bonus ödemesi de mevcut. Yukarıda ifade edilen yıllık gelir, ortalama %6 düzeyinde seyreden bonus ödemesi de hesaplanarak belirtilmiştir.
Almanya’da Makine Mühendisliği Çalışma Koşulları
Almanya’da makine mühendisi olarak çalışılabilecek en popüler istikametler; Berlin, Münih, Hamburg, Stuttgart, Hannover, Köln, Frankfurt am Main, Essen, Dortmund, Düsseldorf, Bremen ve Dresden’dir. Almanya’da çalışan makine mühendisleri için emeklilik planı ve sağlık sigortası sağlanmakta. Öte yandan, çalışanların mesleki yeterliliğini artırmak adına kariyer geliştirme planı da belirlenmekte. Haftalık 40 saat çalışma süresi bulunmakta ve genellikle fazla mesai uygulaması yapılmamakta.
Almanya’da Makine Mühendisleri Ne İş Yapar?
Makine mühendislerinin mesleki faaliyet alanına giren başlıca işler şu şekilde sıralanabilir:
- Ekonomik yöntemler üzerinden verimli ve kaliteli ürünler ortaya çıkarmak,
- Verim artırma, maliyet azaltma ve süreç iyileştirme süreçleri üzerinde çalışmak,
- Enerji dönüşümü ve mekanik üzerine yeni bilgileri takip etmek, mevcut projelerde tatbik etmek,
- Hiyerarşisi altında çalışan personeli sevk ve idare etmek,
- İş güvenliği ve iş sağlığını en önde tutmak.